İyi tasarlanmış bir mobilyanın, sonsuza dek etkileyici bir parça olarak kalacağına dair bir görüş hâkim. Bahsi geçen tarzda mobilyaların başında da tahmin edebileceğiniz gibi chester koltuk modelleri geliyor. Ev dekorasyonu ile yakından ilgilenenlerin ‘asla modası geçmeyecek mobilyalar’ listesinde de ilk sırada yer alıyor. Bu demek oluyor ki, chester koltuklar her dönemde şık kabul edilecek ve tabi ki yıllar geçse de değeri düşmeyecek.

Bazıları için mobilya önemli bir yatırımdır. Mobilyalarını uzun vadede kullanmak isteyenler, yıllar geçmesine rağmen hala beğenmeye devam edecekleri mobilyalara sahip olmak ister. Chester, tam olarak bu kitlenin kullanması gereken bir kanepedir! Bu klasik parça, teknolojik aksesuarlarla donatılmış ultra modern bir evde bile harika gözükebilir.

Bir chester kanepe satın aldığınızda, kendinizi tarihi ya da sanatsal bir parça satın almış gibi hissedersiniz. Aslında haksız da sayılmazsınız. Sanat tarihinin bir parçası olarak, bu efsane klasiğin ne kadar süredir var olduğu hakkında pek çok kişinin bir fikri yoktur. Görünüşe göre, chester, sandığımızdan çok daha uzun süredir yaşantımız içerisinde varlığını sürdürüyor. Kimse tam olarak gerçek kökenini bilmiyor, ancak Lord Phillip Stanhope’un, 1700’lerin başında ihtişamlı bir deri kanepe yaptırdığına inanılıyor. Bu nedenle ‘chesterfield’ olarak onun adıyla anıldığı düşünülüyor. Yapıldığı dönemde bu görkemli kanepenin amacı, bir beyefendinin giysisini kırıştırmadan rahatça dik oturmasına izin veren oturma alanları yaratmaktı. Lord Phillip Stanhope, trendi belirleyen davranışlarıyla tanınırdı ve bu kanepe ile de döneminde bir trend yakalamıştı.

Peki, chester koltuk tam olarak nasıl tanımlanır?

Jannie New Koltuk Takımı

Oxford sözlüğünde uzun adıyla chesterfield, “Kabarık yastıklı kolları ve sırtı aynı yükseklikte, dışarı doğru kıvrılmış kol tasarımına sahip bir kanepe” olarak tanımlanıyor. Sözlükteki tanımı tam olarak doğru diyebiliriz. Chester koltuğun sırtı ve kolları aynı boydadır. İhtişam katan özelliklerinin başında da bu gelir. Karakterize bir dikiş stiline sahiptir. Eski dönemde yalnızca deriden üretiliyor olsa da şimdilerde hemen hemen her kumaştan chester koltuk alabilirsiniz. Diğer kumaşlar çoğu zaman daha ekonomik olacaktır. Ancak klasik bir dekorasyon hayal ediyor ve uzun vadede kullanmayı planlıyorsanız, deri koltuk döşemesi daha akıllıca bir seçim olabilir.

Deri hakkındaki en bilindik şey, temizliğinin kolay olması ve iyi görünmesidir. Kullanıldıkça daha iyi görünen bir malzeme olduğu için klasik deri tarza sadık kalırsanız, uzun vadede kullanabilirsiniz. Ancak deri döşemeyi düzenli olarak nemlendirdiğinizden emin olmanızı öneririz. Koltuk temizleme püf noktaları konusuna değindiğimiz blog içeriğimize de göz atarak deri koltuk temizliği hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Oturma odasında chester kanepe kullanılır mı?

Chester kanepe genel olarak ihtişamlı bir salonda, büyük bir kütüphanenin önünde ya da loft bir dairede hayal edilir. Ancak oturma odasında da chester kullanılabilir. Janine Koltuk Takımı gibi ihtişamlı bir model salon için ideal seçenek olsa da oturma odası için de daha canlı renkte bir döşeme ile kullanılabilir. Bulunduğunuz her ortamda görkemli bir dekorasyon hayal ediyorsanız, chester kullanmanız karşısında hiçbir şey engel teşkil etmeyecektir. Kumaş seçimini deri değil tay tüyü ya da şönil olarak yapmak oturma odasının rahat atmosferine daha çok uyum sağlayacaktır.

Chester modelleri ile yapılacak ev dekorasyonuna dair önerileriniz varsa aşağıdaki yorum kısmını kullanarak bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin!