Yatakların ömrü için biçilen süre maksimum yedi yıldır. Yapılan araştırmalara göre iyi kullanılıp her ay bir kere ters yüz edilen yataklar yedi yıla kadar kullanılabilir. Bununla birlikte yatak temizliği ve hijyen kuralları da yatakların ömrünü doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer alır.

Yatakların vücut sağlığını doğrudan etkilediği artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu doğrultuda yatak seçimleri yaparken vücudunuza uygun bir yatak tercihi yapmanız oldukça önemli bir yer tutuyor. Sırt, omurlar ve bel bölgesinin sağlığını doğrudan etkileyen yatakların kullanım süreleri de sağlığınızı doğrudan etkiler. Bu nedenden dolayı yataklarınızı altı ila sekiz yılda bir değiştirmeniz gerekmektedir. Yatağınızı zamanı geldiğinde değiştirmemeniz sağlık sorunları ile karşılaşmanıza neden olabilir. Hayatımızın neredeyse üçte birini geçirdiğiniz yatağınızın kaliteli ve rahat olmasına özellikle dikkat etmenizde fayda var. Güne iyi bir başlangıç yapmanın, yorgunluk hissinden kurtulmanın ve sağlıklı bir şekilde yaşamanın anahtarı konforlu bir yataktadır.

Nxtgen Vertisoft Yatak

Yatak Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Bir yatağın ortalama kullanım süresi altı ile sekiz yıl arasında değişir. Tabii bu durumu etkileyen en önemli faktör yatağınızın yapımında kullanılan malzemeler. Eğer yatağınız kaliteli malzemelerden yapılmışsa ve siz de yatağınızın bakımlarını düzenli olarak yapıyorsanız yatağınızı sekiz yıla kadar kullanabilirsiniz.

Sağlıklı bir yaşamın anahtarı iyi bir uykudur. İyi bir uykunun olmazsa olmazı ise iyi bir yataktır. Herkesin uyku alışkanlıkları, yatağın sertliği ve yastık yükseklikleri farklılık gösterebilir. Kimi insanlar sert yatakların daha rahat olduğunu söyler kimileri de yumuşak yatakları sever. En uygun tercih ise vücudumuza tam destek veren yataklardır. Siz de en yakın Konfor Yatak şubesine giderek vücudunuza en uygun yatak tipini kolaylıkla seçebilirsiniz. 

Yatakların uzun süreli kullanımı deformasyonların oluşmasına neden olur. Ortası çukurlaşmış, engebeli, yayları bozulmuş veya süngeri çökmüş yatakları kullanmamalısınız. Eğer yatağınızda bu tarz bir problem var ise ve kullanmaya devam ederseniz kısa vadede olmasa da uzun vadede omurga problemleri yaşamanız kaçınılmaz. Yatağınızın değiştirilmesi gerektiğine dair belirtileri sıralayacak olursak;

  • Kumaşta lekelenme,
  • Yüzeyinde bozukluk,
  • Aşınma,
  • Yırtılma,
  • Çökme

Eğer sizin de yatağınızda bu belirtilerden en az bir tanesi varsa artık yatağınızı değiştirme zamanı gelmiştir. Bu yatakları kullanmaya devam ettiğinizde bel ve sırt ağrıları, halsizlik ve yorgunluk problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu problemleri dikkate almadığınız takdirde ise ciddi sağlık sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Yatak Ömrüne Etki Eden Durumlar Nelerdir?

Yatağınızın kullanım süresine etki eden birden fazla unsur vardır. Bu unsurların en önemlisi satın almış olduğunuz yatağın kalitesidir. Kaliteli bir yatak seçimi hem sağlıklı bir uykuyu hem de uzun ömürlü bir kullanımı vaat eder. Yatak satın alırken kaliteden ödün vermemenizi hatırlatmakta fayda var. Yüksek kalite malzemelerin kullanıldığı yataklar iyi bir uykuyu, iyi bir uyku da bağışıklık sistemini doğrudan etkilemektedir. Hayatımızın neredeyse üçte birlik kısmını uyuyarak geçiriyoruz. Bu nedenden dolayı yatak tercihini çok dikkatli bir şekilde yapmamız gerekiyor. Kaliteli ve konforlu olmayan bir tercihte bulunmak uzun vadede sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Bu ve buna benzer problemlerle karşılaşmamak için ihtiyaçlarınızı belirleyip, ihtiyaçlar doğrultusunda en kaliteli seçimi yapmanız uzun vadede tasarruf etmenize bile yardımcı olabilir.

Her insanın uyku alışkanlıkları, kilosu ve yatakta aradığı özellikler değiştiği için yatakların malzeme kalitesi de buna göre değişkenlik göstermektedir. Bu durum da yatağın kullanım süresini doğrudan etkilemektedir.

Esperar Yatak

Kullanım süresini etkileyen bir diğer konu ise vücut ağırlığının dengeli bir şekilde dağıtılmamasıdır. Ağırlığınızı dengeli şekilde yatağın geneline yaymadığınız durumlarda yatağınızda kısa süreler içerisinde yapısal bozuklar ortaya çıkabilir. Sık kullandığınız tarafta çökmeler meydana gelecektir. Bu da yatağınızın özelliklerinin kaybolmasına neden olacaktır. Yatağınızı altı ayda bir baş/ayak olarak yer değiştirebilir, eğer iki taraflı bir yatak ise ters yüz edebilirsiniz.

Yatak Ömrünü Uzatmak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İhtiyaçlarınız doğrultusunda bir yatak buldunuz, kaliteli malzemelerle üretilmiş olmasına da dikkat ettiniz. Artık iyi bir uyku için her şey hazır. Fakat bundan sonra yatağınızı uzun ömürlü kullanmak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

  • Yatak odanızı her gün havalandırın.
  • Yatağınızın hijyenine dikkat edin. Belirli aralıkla yatağınızı temizleyin.
  • Çarşaf ve nevresim takımlarınızı sık sık değiştirin ve yüksek derecede yıkayın.
  • Yatağın uzun ömürlü kullanılmasını doğrudan etkileyen bir diğer faktör koruyucu kılıf kullanmanızdır. Yatak alezini düzenli olarak yüksek derecede yıkamanız gerektiğini de unutmayın.
  • Sıcak yaz günlerinde ve terlediğiniz zamanlarda yatağınızı hemen toplamayın. Çarşaflar dışarıda kalacak şekilde açık bırakın. Böylece yatağınızın hem havalanmasını hem de terin kurumasını sağlamış olacaksınız. Bu durum yatağınızda bakterilerin üremesini önüne geçecektir.

Bu önlemleri aldığınızda yatağınızın kullanım süresini uzatabilirsiniz. Tabii burada dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında yatağınızın temizliği önemli bir yerde duruyor. Yatağınızın nasıl temizleneceğine dair bilginiz yok ise kullanım kılavuzundan bu bilgilere ulaşabilir veya üretici ile iletişime geçip bilgi alabilirsiniz.

Siz de uzun yıllar kullanabileceğiniz bir yatak arıyorsanız Konfor Yatak web sitesini ziyaret edebilirsiniz.