Yatak odaları hızla ilerleyen modern yaşam ve iş koşuşturmacası arasında huzur bulduğumuz bir vaha. Ortalama yetişkin bir insan günde yaklaşık olarak 7 ila 8 saat arasında uyur. Bu da ömrümüzün 25 yılını uyuyarak geçirdiğimiz anlamına gelir. Peki hayatımızın önemli bir parçasını geçirdiğimiz bu alana ne kadar önem veriyoruz? Yatak odası tasarımı aslında çokça atlanan ancak iyi yapıldığında hayat standartlarını yükselten etmenlerden bir tanesi. Yatak odanızı tasarlarken renk seçimi, odanızın büyüklüğü, tarzınız, dekorasyon gibi unsurlar öne çıkıyor. Sizi yansıtacak ve motive edecek olan yatak odasına giden tasarım detaylarını aşağıdaki yazıda okuyabilirsiniz.

Yatak Odalarında Renk Seçimi

Çoğumuz kendisini daha iyi tanımlayan ve ait hissedebileceği alanlarda bulunmak isterler. Bu konuda renklerin rolünü hiç düşündünüz mü? Yatak odalarında verimli bir uyku ve dinginlik amaçlanır. Her rengin insan psikolojisinde ayrı bir yeri vardır. Odayı aydınlık ve ferah gösterecek ve aynı zamanda gözü yormayacak açık tonlar kullanarak güne dinlenmiş bir şekilde başlayabilirsiniz. Bu renklerden bazıları;

  • Mavi renk huzur vermesi, stresten uzaklaştırması ve dinginleştirmesiyle bilinir. Yatak odalarınızda sakin bir hava için gökyüzünün rengi maviyi deneyebilirsiniz.
Flemens Yatak Odası
  • Yeşil, genellikle doğayla ve ağaçlarla ilişkilendirilen bir renktir. Birçok renkle yakaladığı uyumun yanı sıra ortama ferahlık ve canlılık getirmek için yeşil rengi tercih edebilirsiniz.
  • Sarı ise dikkat çekici, neşeli ve kasları gevşetici bir etkiye sahip. Birçok renkle uyumlu olan sarının göz alıcı parlak tonlarını kullanmaktan kaçınmak gerekebilir. Ancak sarının açık tonlarıyla yatak odanızda samimi bir hava yaratabilirsiniz.
  • Temizliğin, saflığın ve sadeliğin simgesi: Beyaz. Işığı yansıttığından dolayı kullanıldığı alanları oldukça ferah gösteren beyaz rengi özellikle küçük yatak odaları için deneyebilirsiniz.
Chloe Yatak Odası
  • Turuncu; iç açıcı ve canlı bir renktir. Turuncunun hakim olduğu bir tasarımla yaratıcılığınıza yaratıcılık katabilirsiniz.
  • Pembe; mutluluk, neşe ve aşkın rengi olarak tanımlanıyor. Pembenin hakimiyet sürdüğü sakin ve huzurlu bir tasarımı yatak odalarınızda deneyebilirsiniz.

Bu tavsiyelerin yanında koyu renklerle açık renklerin kombinasyonu sayesinde yatak odanızı daha samimi bir alana dönüştürebilirsiniz. Örneğin maviyle bejin uyumu ya da siyah ve beyazın kontrastı yatak odalarınıza yepyeni bir atmosfer getirebilir.

Doğru Tarz Seçimi

Yatak odanızı tasarlarken kendinize “benim için en doğru tarz hangisi?” diye sorabilirsiniz. Estetiğin yanında işlevsellik de bu konuda önem kazanıyor. Örneğin kişisel eşyalarınız fazlaysa, depolama alanlarının çokça kullanıldığı bir dekorasyonu düşünebilirsiniz. Küçük bir odanız varsa ayna kullanımı onu her zamankinden daha ferah ve büyük gösterebilir. Aşağıda bu konuda sizlere bazı ipuçları verebilecek stillerden birkaçını görebilirsiniz.

Modern Tarz

Gri, beyaz ve siyah gibi basit renklerin kullanımı göze çarpar. Duvarlarda geometrik desenli duvar kağıtları kullanılabilir. Mobilyaların üzerindeki örtüler sade ve göz yormayan tasarımdadır. Vitrin duvarları düz çizgili duvar kağıtlarıyla kaplı olup odanın bazı bölümlerinde görülebilen iddialı renk kullanımıyla dikkati üzerine çeker. Çokça aksesuar kullanımından kaçınılan ve sadeliğe önem veren bir tarzdır. Modern çizgiler ve sadelikle yatak odalarınıza müthiş bir şıklık katabilirsiniz.

Endüstriyel Tarz

İşlenmemiş materyaller ve pürüzlü yüzeyler kullanılarak oluşturulan endüstriyel tarz  yatak odalarınız için oldukça popüler ve şık bir seçim olabilir. Sıvasız tuğla duvarlar ve sıva üzerinde kalacak şekilde boruların kullanıldığı bu tarzda yataklarınız için çelik ve demir gibi metalleri tercih edebilirsiniz. Kalıpların dışında bir dekorasyon deneyimi için endüstriyel tarza göz atabilirsiniz.

Country Tarz

Nötr tonlar, vitrin duvarlarında çiçek desenleri ve ahşap kullanımıyla şekillenen bu tarz, samimi bir köy havası sağlıyor. Beyaz mobilyalarla süslü kırsal tarzda bir çiftlik evinin güzelliğini yatak odanızda yaşayabilirsiniz.

Rustik Tarz

Rustik tarzda en önemli ayrıntı masif ahşap, kahverengi ve bej gibi sıcak tonların bir arada kullanımıdır. Taş duvarlar ve işlenmemiş doğal malzemelerle odanıza masalsı bir atmosfer getirebilirsiniz.

Haris Yatak Odası

İskandinav Tarz

Sadeliğin ve kontrastın bir arada kullanıldığı bir tarzdır. Beyaz duvarlar, siyah-beyaz mobilyalar, ahşap bir zemin ve çeşitli aksesuarlarla zenginleştirilen İskandinav tarzında en önemli ayrıntı basitlik ve işlevsellik. Mümkün olduğunca doğal ve yumuşak ışıklandırmadan faydalanarak bu dekorasyona zarafet ve güç katabilirsiniz. İskandinavların sade ve kullanışlı tarzını keşfederek ferahlığın tadını çıkarabilirsiniz.

Yatak Odasında Zemin Tercihi

Zemine yayılan büyük ve rahat halılar tercih etmek odaya uyum sağlar ayrıca konforlu da olabilir. Diğer taraftan ahşap zeminler daha az bakım gerektirir. Zeminin üzerine yerleştirdiğiniz kilimlerle yatak odanıza sıcaklık katabilirsiniz.

Yatak Odası Aksesuarları

Aksesuarlarınızı seçerken istediğiniz tarz, renk ve zemin türüne göre harekete geçmelisiniz. Tasarladığınız ortamda nasıl bir aydınlatma istediğinizi düşünün. Yatak odanızdaki ışıkların çok parlak olması halinde bu durum uyku kalitenizi etkileyebilir. Ancak fazla loş ışık da bazı işleri yaparken zorlanmanıza sebep olabilir.

Bazen küçük değişikler bile odanızın  havasını değiştirmenizi mümkün kılabilir. Kişiliğinize uygun aksesuarlar seçmek bu noktada büyük önem taşıyor. Bunu yaparken aynı zamanda işlevselliğini de düşünmelisiniz. Örneğin çarpıcı resimler, kokulu mumlar ve örtüler yatak odanıza sofistike bir hava vermenizi sağlayabilir. Ayrıca örgü sepetler kullanmak eşyalarınız için fazladan depolama alanı sağlarken odanıza farklı bir uyum katabilir.

Fenton Yatak Odası

Kaliteli bir uyku için en önemlisi de sağlıklı ve mutlu geçireceğiniz güzel günlerdir. Tasarlarken çok mutlu olacağınız sevgi dolu bir yaşam dileğiyle.