Hayatımızın neredeyse üçte birini uyuyarak geçirmemiz demek, hayatımızın ciddi bir bölümünü yatakta geçiriyoruz demektir. Uzmanların yaptığı araştırmalar gösteriyor ki iyi bir gece uykusu sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Sağlıklı bir uyku alınması için gerekli koşulların yerine getirilmesi büyük önem kazanıyor. Temiz yataklar, doğru yatak seçimi, doğru yastık seçimi, yatak odasının aydınlatılması vb. konular başta olmak üzere dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntı var. 

Bu yazımızda ise bu ayrıntılar arasında yer alan yatak temizliğine mercek tutacağız. Yatağınızın temizliğini yaparken yatak ve koruyucu pedinizin etiketinde yer alan kullanma talimatını bir gözden geçirmekte fayda var. Bu bilgilere ulaşamazsanız, üretici firma ile iletişime geçmeniz olası problemlerle karşılaşmanızı engelleyecektir.

Yatak Ne Kadar Zamanda Bir Temizlenmelidir?

Yatak temizliği genellikle haftalık, aylık ve altı aylık olarak planlanabilir. Bu planlama hem yatağınızı daha uzun ömürlü kullanmanıza hem de temizlik işlerinizi kolaylaşmasına yardımcı olur. Düzenli olarak yatak temizliğini yaptığınız takdirde ekstra uğraş göstermenize gerek kalmayacaktır. Rutin temizliklerin dışında lokal temizliklerde yapmak zorunda kalabilirsiniz. Vücut döküntüleri ve sıvıları gibi unsurlar yataklarda leke bırakabileceği için erkenden müdahale etmek çok önemlidir. Yatağınızda ömür boyu bu lekeleri taşımak istemezseniz bir an önce harekete geçip, temizlik işlemlerinize başlamak gerekecektir. 


Yatağınızı haftalık veya aylık olarak elektrik süpürgesi ile süpürerek temizleyebilirsiniz. Toz, kir ve kalıntıları yatağınızdan bu şekilde kolaylıkla arındırabilirsiniz. Fakat bu işlemi yaparken süpürge başlığının da temiz olmasına özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Yataklar Neden Sık Sık Temizlenmelidir?

Yatağınızın üzeri sürekli çarşafla örtülü olduğu için temizlemeye ihtiyaç olmadığı gibi bir düşünceniz varsa hemen bunu unutmanızı tavsiye ediyoruz. Yatak, temizliğine dikkat edilmesi gereken en önemli eşyalar arasında yer almaktadır. Çünkü siz en güzel rüyaları gördüğünüzde yatağınızın üzerine dökülen deri parçaları ve saçlar bu alanda mayt adı verilen bakterilerin birikmesine yol açar. Maytın zararlı etkileriyle karşılaşmamak için yatağınızı sık sık temizlemeniz gerekir.  

Bilhassa pandemi döneminde hijyenik olmanın, kişisel hijyenin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha farkına vardık. Pandemi sürecinde de hijyen kurallarına maksimum seviyede dikkat etmemiz gerekiyor. Yatak temizliğinde dikkat edilmesi gereken ilk nokta dışarıda giyilen kıyafetlerle yatağa girilmemelidir. Temizliği zamanında yapılmayan yataklarınızın mikroorganizma ve bakterilerin merkezi haline gelmemesi için bu tarz hijyen önlemlerini almakta fayda var.

Tassel Pike Takımı

4 Adımda Yatağınızı Temizlemeye Hazır Mısınız?

  1. Yatak temizliğine başladıysanız ilk işiniz, zaten halihazırda sık sık değiştirdiğiniz çarşaflarınızı yatağınızın üzerinden kaldırmak olmalı. Yatağınızın en küçük noktasına varana kadar detaylı bir şekilde temizlerken kirli çarşaflarınızı da çamaşır makinenizde yıkayabilirsiniz.
  2. Yataklarınızı çarşafla kullanıyor olmanız, kirlenmedikleri anlamına asla gelmiyor. Yatak yüzeylerinde zamanla toz birikintileri oluşur. Bu toz birikintilerini temizlemek için elektrik süpürgenizin başlıklarını kullanabilirsiniz. Daha etkili bir toz temizliği için makinenizin emiş gücünü maksimum seviyeye getirmeniz gerekebilir. Eğer elektrik süpürgenizin döşeme aparatı varsa onu kullanarak yoksa da süpürge başlığınıza saracağınız temiz bir bez yardımıyla yatağın tüm yüzeyini süpürebilirsiniz. Dar alanlar kirlerin en çok biriktiği bölgelerdir. Bu nedenle özellikle dikişlerin olduğu kısımların daha uzun süre, sabır ve özenle temizlemeniz gerekebilir. Elektrik süpürgesi deri kalıntılarını temizler ve bununla beslenen akarları da uzaklaştırmış olur. Yani alerjenleri ortadan kaldırmış olur.
  3. Yatağınızı kirlerden korumak da oldukça önemli bir yer tutuyor. Detaylı temizlik işlemlerini belirli aralıklarda yapmayı ihmal etmemenizi öneriyoruz. Bununla birlikte bir sonraki temizliğe kadar yatağınızda birikmesi muhtemel kir miktarını azaltmaya yardımcı olacak yatak alezlerinden faydalanmak hem yatağınızı uzun ömürlü kullanmanıza yardımcı olacaktır hem de bir sonraki temizliğin uzun uzadıya zamanınızı almamasını sağlayacaktır. Kirlerin yatağın içine nüfuz etmesini önleyen alezler kolaylıkla çamaşır makinesinde yıkanabilen ürünlerdir. Bu ürünler aynı zamanda pratik bir kullanımda sunar.
  4. Yatak temizliğini devam ettirmek için dikkat etmeniz gereken bir diğer kural ise yatak çarşaflarınızı sık sık değiştirmektir ve alezi yıkamaktır.