Büyük bir şehirde yaşamış olan herkes, muhtemelen küçük yatak odası dekorasyonu sıkıntılarından pay almıştır. Neden evde gardırop ve yatak gibi en büyük eşya parçalarını içerisinde barındırması gereken oda en küçük oda olur? Eğer şanslıysanız odanıza gardırop ve yatak dışında komodin de sığdırabilirsiniz. Ancak küçük yatak odasına sahip olduğunuzda alanı iyi kullanabilmek için onu uygun bir şekilde dekore etmemiz gerektiğini bilmelisiniz. Küçük odalar iyi dekore edildiğinde oldukça rahat ve sevimli hale gelebilir, ama küçük yatak odası dekorasyonu nasıl yapılmalı emin değilsiniz, alanınızı verimli kullanma becerinizi üst düzeye çıkarmak için bazı ipuçları derlerdik.

Yatak odanızı güncellemeden önce bu dekorasyon önerilerine mutlaka göz atmalısınız!

Minimal Eşyalar

Yatak odanızda hiç kimsenin oturmayacağı bir oturma alanı yaratmak hem kalabalığa neden olur hem de gereksiz bir çabadır. Bu nedenle küçük yatak odasına sahipseniz, asla böyle bir dekorasyon stiline girişmemeniz gerekir. Daha fazla bir alana sahip olmak için daha az eşya kullanmalı, mümkünse ince formlu modelleri tercih etmelisiniz. Ayrıca mobilyaları açık renklerde tercih etmeli, eşyalardan kaynaklı ışık yetersizliğini önlemelisiniz. Açık renkli yatak odası modelleri içerisinde bulunan Ferris yatak odası bu konuda iyi bir seçenek olabilir. Ürün sayfasına giderek detaylı incelemeler yapmanızı öneririz.

Parlak Renkler

Karamsar bir atmosfer ve daha dar görünen bir yatak odası oluşturmamak için koyu renkleri tercih etmek istemeyeceğinize eminiz. Yatak odası duvarlarında açık renkler her zaman daha ferah bir ortamın oluşmasına fırsat verir. Tabi ki burada kastedilen açık renk salt beyaz değil. Parlak bir renge sahip olan bir yatak örtüsü kullanmak için odanızın havasını fazlasıyla değiştirebilir. Yatak odanızın duvarları beyazsa, turuncu ya da mavi gibi parlak renklere sahip yatak örtüleri odayı ortalayabilir ve dikkati burada tutabilir. Beyaz veya gri bir yatak örtüsü de hoş görünür, ancak arka planla birlikte kaybolur. Kullandığınız yatak başlığı da duvarla aynı tonda olabilir.

Büyük Bir Ayna

Yatağının başucuna büyük bir ayna koymak oldukça garip gelebilir ama alanı büyük göstermek için harika bir fikir. Genelde yatak odası takımları arasında geniş aynalara sahip dolap seçenekleri ile karşılaşıyoruz. Aynalı dolapları tercih etmeye dikkat ettiğiniz gibi, yatağı yasladığınız duvarda da bir ayna kullanmayı tercih edebilirsiniz. Böylelikle daha geniş ve ferah görünen bir ortam oluşturmanız mümkün olabilir.

Ferris Yatak Odası

Pencere Boşluğunda Bitkiler

Yapay bitkiler ortamın enerjisini düşürür, ama canlı bitkiler her odada olmalıdır. Eğer yatak odanızda bunun için yeterince yer yoksa, birkaç bitki yerleştirmek için pencere önlerini kullanabilirsiniz. Burada sahip olduğunuz alana göre küçük saksıları tercih ederek hem bitkileri kolaylıkla konumlandırabilir hem de ortamın atmosferini değiştirebilirsiniz.

Görünmez Raflar

Odada daha fazla şeyi konumlandırmak istiyorsanız, bunun için gardırop ve şifonyer dışında ekstra bir dolap kullanmak alanı fazlasıyla daraltır. Küçük yatak odası dekorasyonu yapmak için önce oyunun kurallarını biraz değiştirmeniz gerekecek. Mesela görünmez rafları kullanmak gibi. Küçük bir odada kitaplık kullanmak için uygun bir yer asla olmaz. İşte o duvar rafları sizi kitap yığınlarından kurtarır.

Aklınızda Bulunsun: Eğer odanız çok uzun bir tavana sahipse raf sayısını artırabilirsiniz, ama odanızın normal boyutlu bir tavanı varsa o zaman raf sayısını artırmak küçük bir boşluğun kalmasına neden olur. Bu da hem yarattığı his hem de dekorasyon açısından doğru bir kullanım şekli olmayacaktır.

İllüzyon Yaratın

İllüzyon yaratan tasarım hileleri yapmak ne kadar kötü olabilir ki? Küçük yatak odası dekorasyonu yaparken bunlara biraz ihtiyacınız olacak. Mesela perdeleri tavana mümkün olduğunca yakın asmak ve yere kadar uzanmasını sağlamak. Bu odanın daha geniş bir alan ve daha yüksek bir tavana sahip görünmesine olanak sağlayacaktır. Perdenin rengini duvar rengi ile aynı seçebilirsiniz, ancak perdeyi toplamak istediğiniz anlarda kullanacağınız bağın ilgi çekici bir renge sahip olmasını sağlamalısınız.

Fonksiyonel Seçenekler

Yatak odası için son dönemde oldukça fonksiyonel dolap seçenekleri ile karşılaşmaya başladık. Köşede konumlandırılan, gizli bölmelere sahip olan ve küçük yer kaplamasına rağmen oldukça derin bir iç hacme sahip olan fonksiyonel dolaplar çok iyi bir kurtarıcı haline dönüşebilir. Bu konuda La Vera yatak odası takımını görmek isteyebilirsiniz.

La Vera Yatak Odası

Doğal Işık

Doğal ışık küçük yatak odanızda gerçekten büyük bir yer açabilir. Eğer odanızın büyük pencereleri varsa, doğal ışığı içeri daha fazla alabilirsiniz, ama pencereleriniz küçükse bir mimar desteği almanız iyi olabilir. Eşyalarınızı doğal ışığa göre stratejik olarak yerleştirdiğinizde çok daha aydınlık bir odaya sahip olabilirsiniz.

Detaylar

Odanızdaki aksesuarları akıllıca seçin. Dağınıklığı sevmiyorum, ama birkaç sevimli süslemeye ve detaylara bayılıyorum diyorsanız, küçük bir odaya sığmanızı engelleyecek büyük aksesuarları kullanmaktan kaçınmalısınız. Genellikle duvarlarınızı süslemeye yönelik seçimler yapabilirsiniz. Birkaç tablo ya da şık bir şekilde konumlandırılacak olan çerçeveler işinizi kolaylaştıracaktır.

Yatak odanızı dekore ederken, Sıradanlıktan Uzak Yatak Odası Dekorasyon Fikirleri başlıklı yazımıza da göz atmanız faydalı olabilir.