Evimizin her odası ayrı bir öneme sahiptir. Ancak yatak odamız; samimi doğası gereği, gün sonunda dünyadan ve endişelerden uzakta olabileceğimiz en özel alanımızdır. Küçük bir yatak odası da sınırsız potansiyele sahip olabilir. Bunun için sadece biraz yaratıcı olmanız gerekir.

Yaşam alanınızı en üst düzeye çıkaracak ve odanıza yeni bir bakış açısı getirecek yatak odası fikirlerini sizler için bir araya getirdik. Bu öneriler doğrultusunda siz de; rahat, kullanışlı, pratik, işlevsel ve geniş bir yatak odası elde edebilirsiniz.

10 m² Yatak Odasını Tasarlamak İçin Dekorasyon Fikirleri Nelerdir?         

10 metrekarelik küçük bir yatak odası, aslında fonksiyonel bir anlayışla tasarlandığında, son derece pratik bir alan sunar. Bunun için sadece büyük mobilyaları terk etmeniz, mevcut alanı mümkün olduğunca maksimize ederek kullanmaya çalışmanız ve uygun şekilde organize etmeniz gerekir.

Şimdi sizlerle, basit ve faydalı dekorasyon fikirleri hakkında ufak ipuçlarını paylaşacağız. Öncelikle; küçük yatak odanızdan en iyi şekilde yararlanmanın yolu, birden fazla amaca hizmet eden pratik mobilya parçalarını tercih etmek olmalı.

Halılar

İnsanlar genellikle yatak odası dekorasyonunda duvarlara, raflara, mobilyalara ve yatak takımlarına odaklanırlar. Ancak bir halı da; anında odanıza renkli bir sıcaklık ekleyebilir. Şık tasarımlı, tercihinize uygun, dokusu ile harika hissettiren bir halı bulabilirsiniz. Genellikle mobilyaların renklerini dikkate alarak seçtiğimiz döşemeler; uyumlu görünmeli, ancak diğer eşyalarla birleşerek yok olmamalıdır. Farklı yoğunluktaki bir gölge tam olarak ihtiyacınız olan şeydir. Örneğin; açık renk halılar tercih ederek hem daha sade ve şık bir görünüm yakalayabilir, hem de odanızın daha geniş görünmesini sağlayabilirsiniz.

Yüzer Raflar

Yüzer raflar kullanarak minimalist ve modern bir alan yaratabilirsiniz. Duvara monte edilebilen, çeşitli boyut ve şekillerde bulunan rafları yüzer raf olarak tanımlayabiliriz. Ahşaptan cama ve hatta metale kadar geniş bir malzeme yelpazesine sahiptir. Yüzer raflarınızı, odanızın duvarlarında ya da komidin olarak başucunuzda da kullanabilirsiniz. Hatta kendiniz de yapabilirsiniz.

Renkler

Dekorasyonda farklı renkler kullanmayı seviyorsanız, ancak küçük alanınızı daha büyük göstermek için tamamen beyaz bir odayı tercih ettiyseniz; canlı renk ve desenlere sahip kırlentlerle odanıza şıklık ve renk katabilirsiniz. Beyazı yüksek kontrastlı bir renkle eşleştirmek, küçük bir yatak odasını dekore etmenin en etkili yoludur. Tek bir cesur renkle beyazı harmanlamak, dramatik bir görünüm yaratır. Ve oluşturduğunuz bu yüksek kontrastlı etkiyi yatak takımları, duvar boyaları, tablolar, kilimler ve daha pek çok yerde kullanabilirsiniz.

Duvar Kağıtları

Yatak odanızın küçük olması onun sıkıcı olması gerektiği anlamına gelmez. Ufak bir dokunuşla renk ve farklılık her zaman katılabilir. Duvar kâğıtlarının odaları küçük gösterdiğine dair kötü bir şöhreti olsa da, doğru stili doğru teknikle birleştirdiğinizde tam tersi bir etki sağlar. Bu nedenle; küçük odalarda duvar kâğıdı seçerken, karmaşık ya da çok detaylı desenler yerine; sade, büyük ölçekli ve odanızla uyumlu bir görünüm oluşturacak desenler tercih etmeyi unutmamalısınız. Duvar kâğıdınızı, yatak başınıza veya odanızda belirleyeceğiniz odak duvara uygulayabilirsiniz.

Aydınlatma

Benzersiz bir aydınlatma için sarkıt ve avize gibi dekoratif tavan aydınlatması tercih edebilirsiniz. Bu aydınlatmalar, odanızda odak noktası oluşturmak için harika bir yoldur. Yatak odanızda ilginç aydınlatma araçları kullanarak da sanat unsurları yaratabilir ve büyülü bir görünüm elde edebilirsiniz. Bunları duvara, tavana, yatak başlığına, perdelere ya da hayal edebileceğiniz herhangi bir yere asabilirsiniz. Geniş renk yelpazesine sahip minik ışıkları kullanmanız da ambiyansa katkıda bulunacaktır.

Eğer Yatağınızın yanında lamba için yer yoksa bunu dert etmeyin. Duvar aplikleri, küçük bir yatak odasına okuma ışığı eklemek için akıllı bir çözümdür. Zevkinize göre modern bir görünüm veya geleneksel bir tarz tercih edebilirsiniz.

Perdeler

Dekorasyonda perdeleri kullanarak eşyaların daha ferah görünmesini sağlayabilirsiniz. Bizim önerimiz; duvarlarınızı perdelerle uyumlu bir renkte tutarak, perdelerinizi sade renklerde kullanmanızdır. Ayrıca dikey çizgilere sahip, uzun perdeleri kullanmanızda alanınızı geniş ve tavanınızı yüksek gösterir. Her iki durumda da; alanınızda iyi hissettiren, uyum yaratan, renkleri ve dokuları seçtiğinizden emin olmalısınız.

Tablolar

Küçük odalar, minik bir sanat galerisi yaratmak için son derece ideal alanlardır. Küçük tablolar ve baskılar için ikinci el dükkânları gezebilirsiniz. Hatta küçük ve farklı boyutlardaki tuvalleri boyayarak kendi sanatınızı bile yaratabilirsiniz. Sonrasında perde ledlerle renklendirebilir, daha zarif ve sofistike bir alan elde edebilirsiniz.

Dekoratif Sandalyeler

Küçük bir yatak odanız ve yatağınızın yanında sıkışık bir yeriniz olduğunda, doğru boyutta komidin bulmak da zor olabilir.  Böyle bir durumda dekoratif bir tabure ya da sandalye kullanmayı düşünebilirsiniz.  

Bitkiler

Odanıza ev bitkileri eklemek, canlı bir ortam yaratmanıza ve havasız bir odanın ferah hissettirmesine imkân sağlar. Aynı zamanda havayı temizlemeye yardımcı olan bitkileri tercih ederek hem sağlığınızı hem de dekorasyonunuzu korumuş olursunuz. Alanı maksimize etmek için duvar saksılarını deneyebilirsiniz. Bitkileriniz çok daha şık görünecektir.

Küçük Yatak Odanızı Basit İpuçları ile Nasıl Daha Büyük ve Geniş Gösterirsiniz?

Küçük bir yatak odasına sahip olmak, tarzınızdan ödün vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Odanızı genişletirken farklı tasarım fikirleriyle özgün bir stil oluşturabilirsiniz. Burada anahtar nokta, kişisel zevkinize ve alanınıza en uygun seçenekleri bulmaktır.

Dar bir alanı nasıl düzenleyeceğiniz konusunda birçok şeyi düşünmelisiniz. Yatak odanızı tasarlarken olduğundan daha büyük hissettirmek için odanızı aydınlatan öğeleri seçebilirsiniz. Aynalar, iyi bir aydınlatma ya da şık mobilya detayları ile tasarımınıza yön verebilirsiniz.

Duvar Renkleri

Duvar renginizi beyaz ve pastel tonlarda tercih etmek, pratik ve işlevsel bir seçim olacaktır. Alanınızın karmaşık ve boğuk görünmesine engel olarak daha geniş görünmesini sağlayacaktır. Eğer beyaz boyanın gösterişsiz duracağından endişe ediyorsanız, beyazın farklı tonlarını farklı dokularda ve desenlerde uygulayabilirsiniz. Koyu renkten vazgeçemem diyenlerdenseniz elbette siyah, lacivert gibi renkleri de tercih edebilirsiniz. Ancak koyu renkleri kullandığınızda mutlaka ortama bol ışık getirmelisiniz. Bu renkleri kullandığınızda perdenizi tavana olabildiğince yakın asmak da işe yarayacak bir tasarım hilesidir. İster koyu bir ton seçin ister pastel veya beyaz tonları seçin bol miktarda ışık kaynağı eklemek, odanın küçük, ve soğuk görünmesini önleyecektir.

Aynalar

Aynalar ile daha büyük bir oda yanılsaması yaratarak yatak odanızı genişletebilirsiniz. Örneğin, bir pencerenin ışığını yansıtacak şekilde bir ayna yerleştirerek, aynı zamanda mekanınızdaki doğal ışığı arttırabilirsiniz.

Zıtlıkların Sağladığı Genişlik

Büyük boy bir halının üzerine basit bir yatak çerçevesi koymak, alanınızın anında çok daha büyük görünmesini sağlayabilir. Yani büyük bir eşyayı küçük bir eşyayla kullanarak, zıtlıkların yarattığı genişliği görebilirsiniz.

Yataklar

Küçük yatak odanıza sevdiğiniz ve ihtiyacınız olanları belirleyerek yeni alanlar ekleyebilirsiniz. Yataklar bunun için iyi birer çözüm olabilir. Eğer yeni bir yatak arayışında iseniz, ekstra saklama alanı bulunduran bazalı, çekmeceli yatakları tercih etmelisiniz. Alan, çekmeceleri açamayacağınız kadar darsa, ek depolama için yatağınızın altına dekoratif kutular koyabilirsiniz. Örneğin, estetik ve modern duracak kasalar, dokuma sepetleri ve klasik kaplamalı kutuları tercih edebilirsiniz.

Diğer mobilya ve ek parçaları minimum seviyede tutmanız, ferah bir tasarım açısından faydalı olacaktır. Odanın orta kısmında, ada şeklinde yatak düzenlemesi; yatak odasını sadece amacına uygun olarak kullanacaklar için cesur bir karardır. Bu durumda yatak, odanın neredeyse tümünü kaplayacaktır. Kullandığınız alanı maksimize etmek için yatağınızı bir duvara veya köşeye dayamanız uygun bir çözüm olacaktır. Bunu yapmanız size hem rahat hissettiren bir uyku alanı yaratacak, hem de dolap, masa gibi kullanmak istediğiniz diğer eşyalarınız için yeni alanlar yaratacaktır. Daha şık bir görüntü yakalamak istiyorsanız yatağınızın baş kısmına kibar ve ince bir başlık da ekleyebilirsiniz.

Puflar, Sandıklar

Küçük yatak odanızda her santimi akıllıca kullanmalısınız. Çünkü birkaç santimlik ekstra alan bile küçük bir yatak odasını daha geniş göstermeye yarayacaktır. Yatağınızın görünümünü; depolama alanı olan, yatak önüne yerleştireceğiniz şık bir puf, sandık ya da bank ile tamamlayabilirsiniz. Böylelikle yatak odanızın her köşesi tasarımsal, değerli bir depolama alanı haline dönüşebilir.

Küçük bir yatak odasını nasıl döşersiniz, hangi dekorasyon fikirleri ile, nasıl en üst seviyede fayda sağlarsınız gibi konularda sizlere ufak ipuçları vermeye çalıştık. Siz de önerilerimizle; yatak odanızda, kendi tarzınızı yaratarak minimum çabayla maksimize, modern ve şık alanlar elde edebilirsiniz.