Sizden “ya birgün lazım olursa?” diyerek evde tuttuğunuz ve sebepsiz yere yer kaplayan eşyaların listesini yapmanızı istesek eminiz ki bu liste uzar gider. Evinizdeki eşyaların sizden daha fazla yer kapladığını hissediyorsanız, aradığınız bir eşyayı bulmak günden güne zorlaşıyorsa ve neden aldığınızı hatırlamadığınız eşyalarla karşılaşıyorsanız Marie Kondo ve Konmari Yöntemi ile tanışmanızın zamanı gelmiş demektir.
Marie Kondo, kendi keşfettiği konmari sistemi olan japon ev düzenleme sanatını buluyor ve bu yöntemi geliştiryor. Üniversite yıllarından itibaren evini düzenlemekte zorlanan kişilere danışmanlık yapıyor ve nihayetinde Türkçeye “Hayatı Sadeleştirmek İçin; Derle, Topla, Rahatla” kitabını yazarak deneyimlerini aktarıyor. Aynı zamanda Netflix’te bir belgesel dizisi bulunan Marie Kondo’nun bulduğu yöntem ile siz de evinizi düzenleyebilir ve rahatlayabilirsiniz.
Konmari Yöntemiyle Evinizi Sadeleştirin
Dağınıklığın en büyük nedeni işlevi olmamasına rağmen vedalaşılamayan eşyalar… Sebepsiz yere alınan ve birgün lazım olursa düşüncesiyle çekmecelerde tutulan eşyalar hem gereksiz yere yer kaplıyor hem de gerekli olan eşyalar içinde büyük bir dağınıklık yaratıyor. Marie Kondo’ya göre bu durum insanları sadece dağınıklık anlamında değil, psikolojik olarak da etkiliyor. Evdeki dağınıklığın ruhsal karmaşaya neden olduğunu ve insana kendisini huzursuz hissettirdiğini düşünen Marie Kondo, konmari yöntemi ile tüm bu olumsuz hislerin geçeceğini söylüyor.
Konmari Yöntemiyle Kıyafet Düzenleme
Evinizi oda oda düzenlemek yerine belli bir düzende ilerlemeniz gerekiyor ve ilk olarak kıyafetlerden başlayabilirsiniz. Öncelikle giysi dolabını ele alalım. Giysi dolabınızdaki bütün eşyalarınızı boşaltın ve tek tek değerlendirmeye başlayın. Hangi kıyafetleri eleyeceğiniz konusunda ise, konmari yönteminin bir tekniği var. Elinizdeki kıyafete bakın ve kıyafetin sizi neşelendirip neşelendirmediğini değerlendirin. Eğer içinizde bir neşe hissetmiyorsanız, kıyafetinize teşekkür ederek, onu eleyebilirsiniz. Bu yöntem ile tümkıyafetlerinizi değerlendirerek giysi dolabınızı yeniden düzenleyebilirsiniz.
Konmari Yöntemi İle Katlama Sanatı
Kıyafetlerinizi eledikten sonra düzenli bir şekilde giysi dolabına yerleştirebilirsiniz. Öncelikle kıyafetlerinizi kategorilere ayırın. Örneğin; kot pantolonlarınız bir yerde dursun, günlük elbiseleriniz başka bir yerde. Bu şekilde ayırdıktan sonra konmari yöntemi ile katlayabilir ve alan yaratarak çok daha fazla eşyanızı düzenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Aynı zamanda kıyafetlerinizi renklerine göre ayırarak kendinize kolaylık yaratabilirsiniz.
Konmari Yöntemi ile Mutfak Düzenleme
Mutfak evimizin en çok kullanılan bölgelerinden bir tanesi. Yemek yaparken eşyaların pratik bir şekilde konumlandırılmış olması şüphesiz ki, kullanım kolaylığı sağlıyor. Çekmecelerdeki karışık görünümler ise hem görüntü olarak hoş olmuyor hem de bizleri pratiklikten uzaklaştırıyor.
Mutfak eşyalarınızı kategorize ederek hayalinizdeki düzeni oluşturabilirsiniz. Sadece baharatların olduğu bir raf, sadece saklama kaplarının bulunduğu bir dolap veya sadece tencerelerin olduğu bir çekmece düzenin ilk anahtarı. Bu düzeni uygulamak için yine mutfaktaki tüm eşyaları görünebilir bir alana çıkartıyoruz ve kategorisine uygun şekilde yerlerine yerleştiriyoruz. Eşyaları yerleştirirken her bir eşyanın görünebilir olması ise, güzel bir ipucu.
Konmari Yöntemi ile Dağınıklığa Son
Evinizin odaları düzenledikten sonra geriye evraklar, fotoğraf albümleri ve aksesuarlar kalıyor. Tüm bunları düzenlerken yine aynı sistemi kullanıyoruz. Örneğin, evrakları düzenlerken tüm evrakları, faturaları ve garanti belgelerini çıkartıyoruz. Sonrasında kategorilere ayırarak dosyalıyoruz. Fotoğrafları da senelerine uygun bir şekilde kategorize edebilirsiniz.
Konmari yöntemini evinize uyguladığınızda sadeleşmenin ve düzenli bir evde yaşamanın ne kadar huzur verici olduğunu anlayacaksınız. Eğer bu yazımız size ilham verdiyse, Konmari yöntemini uygularken yaşadığınız deneyimleri bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu içerikleri de beğenebilirsiniz.
Son Yazılar
- Ramazan’da Konforlu Sofralar 24 Mart 2023
- Balkonlara Bahar Geldi 3 Mart 2023
- Size ve Evinize En Uygun Oda Kokusu Seçimi 29 Eylül 2022
- Öğrenciler İçin Bütçe Dostu Dekorasyon Önerileri 25 Eylül 2022
- İdeal Çalışma Alanı Nasıl Oluşturulur? 15 Eylül 2022
- Kitap Okuma Köşesi Fikirleri 25 Nisan 2022
- Şifonyer Nedir? Nasıl Kullanılır? 25 Nisan 2022
- Modern Antre Dekorasyonu İçin 10 Farklı Fikir Önerisi 4 Nisan 2022