Oturma odası yaşam alanlarımızın en sosyal yeridir. Burada misafirlerimizi ağırlar, yemek yer, TV karşısında zaman geçiririz. Yaşayan bir alan olması oturma odası dekorasyonu konusunda daha fazla özenli olmayı da gerektiriyor. Peki, bunun için nelere dikkat etmek gerekiyor? Geniş alanları dekore etmek küçük alanlara göre çok daha kolaydır. Oturma odası gibi hem sık kullanılan hem de küçük metrekareli olan alanlarda dekorasyon yaparken uzmanların önerilerine göre hareket etmek akıllıca olacaktır.

Sizin için uzmanların önerilerinin göz önünde bulundurarak, kullanışlı bir oturma odası dekorasyonu için bilmeniz gerekenleri derledik:

Oturma Odası Dekorasyonu Yaparken Bilmeniz Gerekenler

Yaşam alanınızı sadeleştirin.

Oturma odası başta da söylediğimiz gibi evinizin en sosyal alanıdır. Bu nedenle burada zaman geçirirken rahat etmeniz ve tabi ki misafirlerinizi de rahat ettirmeniz gerekir. Oturma odaları genellikle küçük metrekareli alanlar olduğu için öncelikle eşya kalabalığından kurtulmalısınız. Fazla eşya burada kötü bir görüntü yarattığı gibi rahat etmenize de engel olabilir. Ayrıca ne kadar şık seçimler yapmış olursanız olun, fazla eşya kalabalığının olması oturma odanızın yeterince şık görünmesine engel olacaktır.

Oturma odasında her eşya sizin için gerekli gibi gelebilir. Ancak bazılarından vazgeçmek zorunda olduğunuzu unutmamalısınız. Büyük bir ünite kullanmak yerine küçük TV üniteleri içerisinden seçim yapabilir ya da burada ünite kullanmak yerine bir niş yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Birkaç duvar rafı da kullanarak hem alandan tasarruf eder hem de şık bir ortam oluşturabilirsiniz. Küçük bir TV ünitesi seçiminde bulunmaya karar verdiyseniz oturma odanız için Ferris TV ünitesi iyi bir seçenek olabilir. Detaylıca incelemenizde yarar var.

Nanty TV Ünitesi

Geniş oturma alanı olan koltukları tercih edin.

Oturma odası küçük bir alan olduğu için burada misafirlerinizi rahat ettirebileceğiniz geniş oturma alanı olan koltukları tercih etmelisiniz. Konforlu, sünger dolgusu iyi durumda ve çok yastık kullanılmadan geniş oturma alanı bırakılmış olan koltuklar, oturma odası dekorasyonu yaparken ideal seçeneklerden biri olacaktır. Aşırı yastık kullanılan ve oturma alanı dar şekilde bırakılan koltuklar, rahat etmek istediğiniz oturma odanız için iyi bir seçim olmayabilir.

Oturma odasında kullanacağınız koltuk takımı geniş ve mümkünse seyyar minderli olmalıdır. Bu koltuklar çok fazla kullanılacağı için kısa sürede kirlenme ihtimalleri yüksektir. Kolay temizlenebilmesi açısından seyyar mindere sahip olması önemli bir detaydır. Şönil kumaşın kullanıldığı spor koltuk modelleri oturma odasında konfor sağlarken, köşe takımları da iyi bir seçenek olabilir. Özellikle dar oturma odaları için köşe koltuk modelleri iyi bir kurtarıcı durumundadır.

Hem konforlu hem de ergonomik özellikte koltuk takımı seçiminde bulunduğunuzda oturma odanız şık bir forma sahip olduğu kadar, günün yorgunluğunu üzerinizden atmanıza olanak sağlayacak rahatlığı da sunacaktır.

Modüler sehpaları tercih edin.

Kullanışlı bir oturma odası dekorasyonu yapmak için dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de sehpa seçimi. Büyük ve gösterişli orta sehpaları hepimiz seviyoruz, ama bunları yaşam alanlarımızda her zaman yer veremiyoruz. Seçkin salon dekorasyonu yaparken sehpa boyutları çok fazla problem olmasa da oturma odalarında özgür yaşam alanını kısıtlaması nedeniyle kullanışlı ve modüler seçeneklere yer vermek gerekir. Parçalı şekilde tasarlanmış olan hem orta sehpa hem de zigon sehpa olarak kullanılabilen seçenekler tam anlamıyla beklentilerinize cevap verecektir.

Arcel Orta Sehpa

Günlük yaşam içerisinde oturma odasında orta sehpayı sık sık kullanırız, bu nedenle oturma odası dekorasyonu için olmazsa olmazlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak burada zigon sehpa da temel ihtiyaçlardan biridir. Özellikle bir misafir geldiğinde zigon sehpa hayatınızı kurtarabilir. Alandan tasarruf ederken, kullanışlı bir dekorasyon da yaratmak için bizim önerimiz zigon olarak kullanılabilen modüler özellikteki orta sehpaları tercih edebilirsiniz. Arcel orta sehpa bu konuda iyi bir seçenek olacaktır. Dilediğiniz modülleri seçerek takımınızı oluşturma şansına sahip olabilirsiniz.

Yatak olabilen koltuklar…

Kullanışlı bir oturma odası dekore etmek istediğinizde koltuk seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur da yatak olabilmesi. Günlük kullanım esnasında yatak olma özelliğinin size bir faydası olmayacağını düşünebilirsiniz. Ancak misafirlerinizi ağırlamak istediğiniz anlarda bu özelliği işinizi fazlasıyla kolaylaştıracak. Onların konforlu bir uyku çekebilmesi için yatak olabilen koltuk seçeneklerine göz atmanızı öneririz.

Yatak olabilen koltuklar aynı zamanda alt kısmında sandığı bulunan koltuklardır. Koltuk modelleri içerisinden seçim yaparken sandıklı seçenekleri tercih etmeniz, eşyalarınızı çok daha kolay depolayabilmenize izin verir. Fazlalıklarınızı nereye koyacağınızı bilmiyor, ortalıkta kalabalık yaratmasını istemiyorsanız sandıklı koltuklar nereye koyacağınızı bilemediğiniz eşyalarınız için tam anlamıyla biçilmiş kaftan olacaktır.

Açık renkleri tercih edin.

Kullanışlı oturma odası dekorasyonu için renk seçimi de önemli bir detay. Yaşam alanlarınızın aydınlık ve ferah olması da kullanışlılığına etki ediyor. Bu nedenle oturma odası dekore ederken açık renkleri tercih etmenizi öneriyoruz. Duvarlarda krem ya da beyaz boya seçiminde bulunmak, açık renk perdeleri tercih etmek ve yer döşemesinde de açık renk ahşaplardan yana seçimlerde bulunmak bu alanın daha ferah görünmesine olanak sağlayacaktır.

Mobilyaların koyu renk ahşaplardan yapılması da ortamın karanlık görünmesine neden olabilir. Bu sebeple tıpkı koltuk seçiminde olduğu gibi mobilya seçiminde de açık renklerden yana olmalısınız. Açık renkler modern bir izlenim de yarattığı için günün sonunda hem kullanışlı hem de şık ve modern bir oturma odasına sahip olmanız mümkün olabilir. Oturma odası dekorasyonu öncesinde önerilerimize göz atmanızı ve bunları beklentilerinizle birlikte düşünerek doğru tercihler yapmaya özen göstermenizi öneririz.

Kullanışlı olma durumu da şıklık gibi göreceli durumlardan biridir. Bu nedenle kendi beklentilerinize göre kullanışlı bir oturma odası oluşturmanız gerektiğini unutmamalısınız. Dekorasyon sonrasında seçimlerinizi bizlerle de paylaşmanızı bekliyoruz.