Ev dekorasyonunda en önemli unsur elbette her şeyin birbirleriyle uyumu. Dekorasyonda renk adaptasyonu için; halı, duvarın rengi, perdeleri, mobilyaları ve aksesuarları birbirini tamamlamalıdır. Koltuk renk uyumu da bu konuda en çok dikkat edilen konulardan biri. Peki, renk uyumunda neler gözetilmeli? Evini dekore etmek isteyenler için koltuk renk uyumundan yola çıkarak yaşam alanlarında renk seçimi yapmalarını kolaylaştıracak tüyolar sunacağız.

Ev dekorasyonu yaparken renk uyumu sağlamanın çeşitli yolları var. Mesela duvar boyası ile aynı renkte zemin döşemesi, zeminle aynı renkte halı renk uyumu sağlamak için bir seçim olabilir. Ancak koltuk renk uyumunu halı ya da duvarlarla sağlamak konusunda bir kurala sahip değiliz. Bu nedenle yazının bundan sonraki kısmında daha keyifli ilerlemek istiyoruz.

Birkaç Soruyla Başlayalım ve Koltuk Renk Uyumu Konusunda Doğru Karara Varalım:

Renk uyumu elbette önemli, üstelik psikolojinizi sandığınızdan çok daha fazla etkileyebiliyor. Yine de bu sevmediğiniz bir renkte koltuk satın alacağınız anlamına gelmiyor. Bizim önerimiz içerisinde bulunmaktan keyif alacağınız alanlar yaratmak. Bu nedenle sizi kişisel zevkleriniz üzerinden seçimler yapmanız konusunda yönlendireceğiz.

Hangi Renkleri Seviyorsunuz?

En sevdiğiniz renkten başlayarak sevdiğiniz renklere dair bir liste yapın. Diyelim ki, en sevdiğin renk kobalt mavisi… Koltuklarınızı kobalt mavisi almak zorunda değilsiniz, ama salonun iki duvarını kobalt mavisine boyamak iyi bir başlangıç olabilir.

La Vera Koltuk Takımı

Hangi Renkleri Kullandınız?

Ev dekorasyonunda %99’umuz sınırsız bir bütçeye sahip değil. Bu da zaten sahip olduğumuz şeylerle birkaç yeni unsuru bir araya getirip ortamı yenilemeye çalıştığımız anlamına geliyor. Bu yüzden koltuk rengine karar verirken biraz da mevcut mobilya, dolap, tezgâh ve döşeme gibi unsurları düşünmeliyiz. Ortamda hâlihazırda hangi renkler ve hangi alt tonları kullanılmış? Granit gri dolapların olduğu bir ortamda kahverengi koltuklar çok da uygun olmayacaktır. Ancak beyaz ve açık griye dönük eşyaların, buna uygun yer döşemelerinin olduğu bir ortamda, her türlü modern rengi kullanabilirsiniz. O hayal ettiğiniz göz alıcı kobalt mavisi koltuk takımı modelini bile…

Kendinizi Nasıl Hissetmek İstersiniz?

Evinizinde kendinizi sakin ve huzur dolu hissetmek ister misiniz? Ya da bolca kontrast ile canlı hissetmek? Belki de modern ve şehirli hissetmek iyi bir fikir olabilir. Renk, her zaman olmasa da çoğu zaman istediğiniz hissi elde etmenize yardımcı olacaktır.

Şimdi sakin olun. Sizinle renk seçimini kolaylaştıracak bir renk paleti paylaşacağız.

  • Renk çeşitliliğinden korkuyorsanız veya ortamda kendinizi modern ve temiz hissetmek istiyorsanız, muhtemelen tek bir renk düzeni ile gitmek isteyeceksiniz.
  • Monokromatik, aynı rengin farklı tonlarını veya tonlarını ifade eder. Son dönemde bu tip dekorasyon stilini benimseyen çok fazla kişi var.

La Vera koltuk takımı aynı renk tonlarından oluşan sakin tasarımı ile bu konuda doğru bir örnek olabilir.

Sakinleştirici veya rahatlatıcı bir his için arıyorsanız, uyumlu bir renk düzeni isteyeceksiniz.

  • Renk tekerleğinde uyumlu renkler birbirinin yanında yer alıyor. Yan yanalar, çünkü esasen birbirlerinin karışımında oluşuyorlar.
  • Yüksek kontrastı ve canlı rengi çok seviyorsanız, tamamlayıcı bir renk düzeni isteyeceksiniz.
  • Tamamlayıcı renkler, renk çarkında birbirinin karşıtıdır. Eğer enerjisi yüksek bir ortam oluşturmak istiyorsanız, koltuk renginde sarı ve moru, mavi ve turuncuyu bir araya getiren modelleri tercih edebilirsiniz.

Aklınızda bulunsun: Turuncu ve mavi, özellikle yaz temalı evler için kullanılabilecek renklerdir. Eğer yaz evi dekorasyonu yapıyorsanız, bu ikiliyi kullanmanızı öneririz.

Sıra geldi renk seçimine…

Eğer oturma odası ya da salonda beyaz mobilyalara sahipseniz, burada sarı ve kremi bir araya getiren koltuklar iyi bir seçenek olabilir. Connie koltuk takımı bu konuda gözle görünür bir örnek olacaktır. Yine bu beyaz ortamda mavi ve gri de harika bir uyum yakalayacaktır. Özellikle modern bir ev dekorasyonu yapmayı hayal ediyorsanız, koltuk renk uyumu yaparken bu ikiliyi kullanabilirsiniz.

Tek renk bir renk şeması üzerinden dekorasyon stili benimsediyseniz, bu durumda aynı rengin 3 ayrı tonunu seçmeniz gerekecek. Lacivert, kobalt mavi ve gökyüzü mavisi… Bu durumda duvarlar açık mavi, koltuklar ise kobalt mavi ve lacivert uyumu ile karşınızda olabilir. Ferris koltuk takımı bu konuda iyi bir örnek. Ürün sayfasına giderek detaylıca incelemenizde fayda var.

Ferris Koltuk Takımı

Bazen vurgulu bir renk seçiminde bulunmak da işinizi kolaylaştırabilir. Evinizin her alanında kullanacağınız bir renk seçin. Mesela sarı! Bu rengi ana renk olarak değil de aksesuar gibi küçük parçalarda ama evin her yerinde kullanın. Koltuk takımınızın da kırlentlerinde ya da küçük desenlerinde bu renk bulunabilir.

Evini dekore edecek olanlar için renk uyumu konusunda küçük bir önerimiz daha olacak. İşinizi kolaylaştırmak için duvarları nötr renklere boyayın. Gri ve beyaz bu konuda iyi bir seçenek. Krem de sıcak bir ortam oluşturmak istediğinizde tercih edebileceğiniz renklerden biri. Bu şekilde nötr başladığınızda, diğer unsurlar için renk seçim yapmak ve uyum yakalamak daha kolay olacaktır.

Koltuk renk uyumu konusunda siz de görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin!