balkon

Yaz aylarının başlaması ile evlerimizin salonlarından balkon ve bahçelere geçmeye başladık. Özellikle çoğumuzun apartmanlarda yaşadığını göz önünde bulundurursak, balkonlarımız kendimize ait alanlar yaratmak konusunda tek seçeneğimiz. Şehrin gürültüsünden, gri beton duvarlardan, asfalt yollardan tek kaçış noktamız olarak kendi balkonumuzu baştan dizayn edebiliriz. Ekleyeceğimiz birkaç aydınlatma, renkli saksılar, küçük bitkiler ve rahat minderlerle balkonlarımızı cennete çevirmek hiç de zor değil.

Her evde bulunan eski plastik sandalyelerinizi sprey boya ile istediğiniz renklerde boyayabilir, metal sandalyelerinize yeni kumaşlarla yenileyebilirsiniz. Böylece balkonunuzda herkesten farklı kendinize özel sandalyelere sahip olabilirsiniz.

b1

Evinizdeki kovaları silikon yada tutkal yardımı ile halatla kaplayarak yeni tabure ve sehpalar yapabilir, plastik şişelerinizi biriktirerek kendinize puf hazırlayabilirsiniz. Böylece hem elinizdeki eşyaları değerlendirir hem de yerden tasarruf edebileceğiniz oturma alanları oluşturmuş olursunuz.

b2

 

Özellikle dar ve uzun balkonlar için briket, ahşap ve minderden kullanışlı divanlar elde edebilirsiniz. Daha geniş balkonlar için palet ile farklı dizaynlar yaratabilirsiniz.

b3

Küçük balkonlarda masa, sehpa gibi mobilyalar geniş bir yer kapladığından pek de kullanışlı olmaz. Ancak kendiniz yapabileceğiniz yada hazır olarak alabileceğiniz küçük balkonları daha da küçültmeden kullanılabilcek pek çok masa ve sehpa modeli mevcut. Duvara sabitlenen, balkon demirinize asabileceğiniz çeşitlerle hem yerden kazanabilir hem de balkon keyfinizde size eşlik edecek içeceklerinize yer bulabilirsiniz.

b4

 

Bir kaç küçük ışık, mum ve fener ile balkonunuzda sıcak bir hava elde edebilirsiniz. Bu aydınlatmalar, mumlar ve fenerler balkonunuzda yiyeceğiniz akşam yemekleri ve çay saatlerinde şık bir atmosferle birlikte aydınlık bir alan sağlamanıza büyük fayda sağlayacaktır. Eskiden her evde var olan gaz lambaları ile balkonunuza vintage bir hava verebilirsiniz.

b5

 

Şehrin içinde bazen çiçek, yeşillik ve toprak görmeden günlerimiz geçiyor, parklarda bahçelerde var olan iki dal çiçeğe bakıp iç çektiğimiz oluyor. Kendi balkonunuza küçük renkli çiçekler ekebilir, saksılarınızı gelişi güzel yerleştirebilir kendinize yeşil alanlar oluşturabiliriz. Çoğu balkon çiçeği su ve güneş dışında hiçbir şey istemez, Az bakımlarına rağmen size güzel kokular ve huzurlu bir görüntü sağlarlar. Duvarlara, balkon demirlerine, zemine ve tavana koyacağınız birkaç saksıyla sadece balkonunuzun değil evinizin tüm havasının nasıl değişeceğine siz bile inanamayacaksınız. Ayrıca sadece çiçeklerle yetinmek yerine kavanozlara, ahşap sandıklara hatta kaplayacağınız plastik şişelere bile mutfağanızda kullanmak üzere dereotu, maydanoz, nane, biber yada domatesler ekebilirsiniz. Balkonunuzun bir köşesinde büyüyecek olan çilek, domates fidelerinden meyve sebze koparmak kendinizi o hep söylediğimiz “Aslında şehri bırakıp köye yerleşeceksin” cümlesini gerçekleştirmiş gibi hissedeceksiniz.

b6