Koltuklarınız televizyonun karşısına geçip en sevdiğiniz diziyi izlerken, misafirlerinizi ağırlarken ya da uzanıp tüm günün yorgunluğunu ağırlarken harika olabilir. Ancak sıra koltuk temizleme işine geldiğinde aynı koltuklar tam anlamıyla bir kabusa dönüşür. Özenle dekore ettiğiniz odanızda daha iyi zaman geçirebilmek için koltuk temizliği nasıl yapılır bilmeniz gerekir.

Ama öncesinde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olduğunu da unutmayın. Mesela üretici talimatlarını okumak gibi… Kanepe temizliği öncesinde mutlaka üreticinin notlarına göz atın. İçerisinde nasıl bir temizlik uygulaması yapabileceğinize dair yönlendirmeler de yer alacaktır. Bu talimatlara uymamak garantiyi de geçersiz bırakabilir. Eğer üretici talimatlarına dair bilgileri kaybettiyseniz, koltuğunuzda bulunan etiketten de yardım alabilirsiniz. Muhtemelen minderlerden birinde yer alacak olan bu etiketin bir yüzünde genel koltuk temizliğine dair, bir yüzünde ise minderlerin temizliğe dair bilgilendirmeler yer alacaktır. Dikkatlice göz attıktan sonra gerekli temizlik ekipmanlarını temin edip kollarınızı sıvayabilirsiniz.

Koltuk Leke Çıkarma Operasyonuna Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Kumaş cinsine göre hareket edin.

Koltuklarında leke oluşanların genel olarak yaptığı ilk şey Google’da şöyle bir arama yapmaktır: “Koltuktan leke nasıl çıkarılır?” Ancak çoğu zaman unutulan şey, her kumaş türüne göre farklı bir leke çıkarma yönteminin uygulanması gerektiğidir. Deriden şönile kadar birçok farklı kumaş türü bulunuyor. En Kullanışlı Koltuk Kumaşı Hangisidir? yazımızda da kumaş türlerine değinmiştik. Bilgi edinmek için göz atabilirsiniz. Koltuk kumaşınızın türünü öğrendikten sonra, o kumaştan leke çıkarmak için hangi uygulamaları yapmanız gerektiğine dair bilgi edinmeniz çok daha akıllıca olacaktır.

Kurumadan müdahale edin.

Ne lekesi olduğu fark etmeksizin hemen hemen bütün lekeler kurumadan silindiğinde iz bırakmadan çıkacaktır. Isı, ışık ve hava ile temas söz konusu olduğunda leke sabitleşir ve çıkması da zorlaşır. Bu nedenle herhangi bir lekelenme durumunda çok hızlı bir şekilde lekeye müdahale etmeye özen göstermelisiniz.

Önce test edin.

Koltuk temizleme işlemine başlamadan önce kullanacağınız temizleyici karışımını önce koltuğun görünmeyecek bir yerinde test etmelisiniz. Minderlerin alt kısmı bu konuda iyi bir nokta olabilir. Hazırladığınız temizleyici karışımı buraya uygulayın, beyaz bir havlu ile üzerine bastırın ve 20 saniye bekletin. Eğer kumaşın rengi havluya geçmemişse o karışımı koltuk temizliği için kullanabilirsiniz. Eğer bir renk geçişi olmuşsa asla kullanmamanız gerektiğini de unutmayın.

Toz temizliğine dikkat edin.

Koltuklarda oluşan tozlar uzun süre temizlenmediğinde kalıcı lekelere dönüşebilir. Bu nedenle koltuklarınızı sık sık tozlardan arındırmaya dikkat etmelisiniz.

Çamaşır suyu ve ağartıcı kullanmayın.

Temizlik konusunda hassas kişilerinden kullanmaktan en çok keyif aldığı şey çamaşır suyudur. Ancak söz konusu kanepe temizliği olduğunda çamaşır suyu ve diğer ağartıcı temizleyicilerden uzak durmak gerekir. Bunlar bakteriler için güçlü temizleyiciler olsalar da koltuklarda renk değişimlerine ve deformasyona neden olacaklardır.

Kuru temizlemecilere başvurun.

Eğer koltuğunuzu nasıl temizleyeceğiniz hakkında bir fikre sahip değilseniz ve yanlış bir uygulamanın deformasyon yaratacağını düşünüyorsanız, kuru temizlemecilerden profesyonel destek alabilirsiniz.

Carpinus Koltuk Takımı

Kumaş Türüne Göre Koltuk Temizliği

Artık koltuk kumaşının türüne göre nasıl temizlik uygulamaları yapabileceğinizi anlatmaya başlayabilirsiniz. Bunları not almayı unutmayın!

Flok Alkantra, Nubuk ve Kadife Kumaş Temizleme Önerileri

Sıvı lekeler nasıl temizlenir?
  • Çay, kahve, kola gibi sıvı lekeleri söz konusu olduğunda öncelikle emici bir kumaş parçası ya da havlu kâğıt kullanarak kumaş üzerindeki sıvının emilmesini sağlayın.
  • Sabunlu ılık bir suda kumaş parçasını ıslatarak dairesel hareketlerle lekeli bölgeyi silin. Sabunlu suyu direkt koltuğa uygulamak yerine, oluşan köpükleri kumaş üzerine tatbik edin. Eğer mümkünse temizlik için de koltuk kumaşı ile aynı kumaşta olan bir bez kullanın. Kadife koltuk temizleme için en iyi bez yine kadife bir kumaş olacaktır. Eğer bu türde bir kumaş kullanamıyorsanız, pamuklu olmayan herhangi bir kumaş türünü tercih edebilirsiniz.
  • Köpük koltuktan emildiğinde kurumasını bekleyin ve kuruduktan sonra çok fazla ovalamadan dairesel hareketlerle lekeyi temizleyin. Temizleme işleminden sonra yumuşak bir fırçadan yardım alarak sildiğiniz bölgeyi hav yönüne paralel olarak fırçalayın. 2-3 kez fırçalamak yeterli olacaktır.
  • Koltuk temizleme işleminde kesinlikle alkol kullanmayın. Koltuğa alkolün dökülmesi halinde ise hiç dokunmadan kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra leke kalırsa yukarıda belirttiğimiz şekilde temizlik uygulaması yapabilirsiniz.
Kurumuş lekeler nasıl temizlenir?
  • Sünger veya yumuşak bir kumaş parçası kullanarak lekeyi dairesel hareketlerle temizleyin. Bu işlemi yaparken çok fazla bastırmak kumaşa zarar verecektir. Bu nedenle ne çok hafif ne de çok güçlü bastırmadığınızdan emin olun.
  • Kuruyan lekeyi sert bir cisimle kazımamaya dikkat edin. Eğer kumaş üzerindeki kalıntıları temizledikten sonra silmek istiyorsanız, yumuşak bir fırça kullanabilirsiniz.
  • Kalıntılar temizlendikten sonra ortaya çıkan lekeyi ilk maddede belirttiğimiz şekilde temizleyebilirsiniz.
Marlon Koltuk Takımı

Flok Alkantra, Nubuk ve Kadife Kumaş Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  1. Çamaşır suyu gibi ağartıcı maddeleri kullanmayın.
  2. Kumaşı çok fazla ıslatarak ya da çok fazla güç uygulayarak temizlemeyin.
  3. Koltuğunuzun direkt güneş ışığına maruz kalmasını önleyin.
  4. Üzerinde ‘Kuru Temizleme Yapılabilir’ ibaresi yoksa kuru temizleme yaptırmayın.
  5. Koltuk temizleme işlemi için halı yıkama makinesi kullanmayın.
  6. Koltuğunuzu kurutmak için ütü kullanmayın.
  7. Koltuğunuzu soba ya da elektrikli ısıtıcı gibi ısı kaynaklarından en az bir metre uzakta konumlandırın.
  8. Koltuk üzerine aşırı sıcaklığa sahip herhangi bir cisim koymayın. (Ütü gibi.)
  9. Koltuğunuzu aşırı nemli ya da aşırı tozlu ortamlarda bırakmayın.

Suni Deri Koltuk Temizleme Önerileri

  • Suni deri koltuk temizleme operasyonuna, eğer sıvı bir leke söz konusu ise lekeyi kurulamakla başlayabilirsiniz. Emici bir kumaş parçası ya da havlu kâğıt yardımı ile kumaştaki sıvının kurulanmasını sağlayın.
  • Ilık bir sabunlu su hazırlayın. Yumuşak bir kumaş parçasını bu suda ıslatın ve dairesel hareketlerle lekenin olduğu bölgeyi silin. Eğer suni deri bir kumaş parçasına sahipseniz koltuğu temizlemek için bunu kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. Eğer böyle bir kumaş parçası bulamıyorsanız, pamuklu olmayan herhangi bir kumaş da deri koltuğu temizlemenize yardımcı olacaktır.
  • Lekeli bölgeyi sildikten sonra koltuğu kurumaya bırakın ve kuruduktan sonra daireler hareketlerle tekrar silin.
  • Eğer hala leke çıkmamışsa, %10 alkol ihtiva eden bir su ile tekrar silebilirsiniz.
Strada Koltuk Takımı

Goblen ve Şönil Kumaşlarda Leke Türüne Göre Koltuk Temizleme Uygulamaları

Eğer koltuğunuzda oluşan lekelerin ne lekesi olduğunu biliyorsanız, doğru uygulamayı yaparak lekeden kurtulmanız çok daha kolay olacaktır. Sık rastlanan lekeler için bir uygulama listesi hazırladık. Bu listeye göre lekelere yönelik temizleme uygulamaları yapabilirsiniz.

A. Ağartıcı özellikte olmayan leke sökücüyü 1:1 oranında suya karıştırıp lekelerin üzerine uygulayın ve bir süre bekledikten sonra durulayın.

B. Az miktarda alkolü mürekkep lekesinin üzerine dökün ve silin. Leke çıkıncaya dek silmeye devam edin, ancak aşırı güç uygulamayın. (Bu işlem nubuk ve flok alkantra kumaşlar için yapılmamalıdır.)

C. Renksiz bir bulaşık deterjanını ılık suyla karıştırın ve lekeli bölgeye uygulayın.

D. Beyaz sabunu ılık suda iyice köpürtün. Bir tül parçası ya da pamuklu yumuşak bir bezle lekeli bölgeyi silin. Daireler hareketlerle silmeye özen gösterin.

E. Bir ölçü sirkeyi iki ölçü suya karıştırın ve uygulayın.

F. Naylona sarılmış bir buzla lekenin olduğu bölgeyi soğutun. Yeterince soğuduktan sonra sakızı ya da mumu üzerinden sökün.

G. Deterjanı hazırlayın ve lekelerin üzerine uygulayarak 5 dakika boyunca bekletin. Sonra durulayın.

H. Kuru temizlemeciye başvurun. Onların tavsiyesi ile uygun temizleyici maddeyi alarak kullanın.

Koltuktan kan lekesini çıkarmak için yukarıdaki listede yer alan C-D-E-A adımlarını uygulayabilirsiniz.

Çay ve kahve lekesi için C-D-E-G adımlarını, mürekkep lekesi için ise B adımı uygulayabilirsiniz.

Koltuktan yağ lekesini çıkarmak için H-C-D-E adımları, kola lekesi için C-D-E-G adımları, ketçap lekesi için de C-D-G adımları lekenin çıkarılmasına olanak sağlayacaktır.

Yumurta lekesini çıkarmak için H-A adımları, diş macunu lekesi için ise H-C adımları uygulanabilir.

Süt lekesini çıkarmak için C-D-E-G-H adımları etkili olacaktır.

Koltuktan çikolata lekesi nasıl çıkar merak edenler G-H, mayonez lekesi nasıl çıkar merak edenler de C-H adımlarına bakabilir.

Çocuklu evlerde sık sık yaşanan öksürük şurubu lekesi için C-D-G-H lekesi etkili olacaktır.

Sakız lekesi F-H-C adımları ile mum lekesi ise F-H adımları ile çıkartılabilir.

İdrar lekesini çıkarmak için C-D-E-A adımlarını, kusmuk lekesini çıkarmak için de C-D-E-G adımlarını uygulayabilirsiniz.

Önemli: Koltuk temizleme uygulamalarını harf sıralamasına göre yapmalısınız.

Koltuk nasıl temizlenir derinlemesine öğrendiğinize göre, artık uygulamaya geçme sırası gelmiş olabilir. Herkes için daha temiz ve daha ‘Konfor’lu günler dileriz.

Konfor Mobilya mağazalarında da satış yetkilileri tercih ettiğiniz koltuk takımlarının türüne göre temizlik önerilerinde bulunacaktır.